Stämningsfull trädgårdsbelysning


När du planerar ljus för din trädgård, tänk trädgården som en helhet, som en scen, se inte bara separata objekt. Alla objekt måste hänga i hop och vara i balans. Hela scenen eller tavlan du målat i ljus och skugga ska vara en helhet. Skugga är lika viktigt som ljus så försök inte att tända allt, utan behåll mystiken. Less is more.

Kallt eller varmt ljus, smal eller bred spridningsvinkel. Använder man både kallt och varmt ljus skapas större dynamik och scenen blir mer spännande och inte så “platt”. Med breda och smala spridningsvinklar på ljuskällan samt ljus högt och lågt kan trädgården även upplevas större och djupare.

I bakgrunden  har en Prunus s ‘Amanogawa’ belysts med ett varmt ljus. Ljuskällan är en LED- varmljus 5w markspotlight som är placerad nära stammen, det ger ett samlat vertikalt ljus. I förgrunden är en buske belyst med ett kallt LED-ljus 1,5w där ljuskällan är placerad nere i lavendelns silvriga bladverk. Ljuskällan är svagare och ljusstrålen bredare. Effekten blir att trädgården upplevs djupare. Ett levande ljus i lykta placerad på en sten ger ett värmande ljus.

Kallt ljus framhäver det gröna i växtlighet! Det passar bra till sommarens grönska och silverfärgade blad. Här är LED-ljuskällan 1,5w placerad inne i ett växttorn bland slingrande klematis och murgröna. Varmt ljus gör röda nyanser vackra!

Ett stilleben på terrassen. I det här hörnet på terrassen står vintertäckta växter inbäddade i växtskydd och juteväv. Små LED-ljuskällor 1,5w har placerats både innanför och utanför väven. Ett annars mörk hörn blir ett stämningsfullt blickfång som kan betraktas inifrån huset.

Du har möjlighet att skapa en helt annan karaktär för din trädgård under natten, en tavla med mystik, spänning, rogivande, eller med dramatik. Innan du börjar så tänk på var du vill njuta av din upplysta trädgård, från vilka fönster vill du stå och betrakta din trädgård. Du vill kanske mötas av välkomnande ljus redan vid trädgårdsgrinden. Kanske vill du ge de förbipasserande nattvandrare något vackert att titta på.

Tips på olika sätt att använda ljuskällor.

Uplighting

Ljuskällan placeras framför och nedanför objektet du vill belysa. Det är speciellt effektfull att belysa något högt, vertikala former, ex träd, hög buske eller pelare, statyer mm.

Silouetting

Bakgrundsbelysning är när ljuskällan placeras bakom objektet som ska belysas. Det skapar verkligt dramatiska ljuseffekter. Effekten blir att siluetten på det föremål man belyser kommer framträda medan resten förblir i skugga, tunna blad som belyses på detta sätt kan upplevas att de blir lysande.

Cross lighting

Det är samma som uplighting, men man använder sig av två ljuskällor framför objektet eller bakom med ett mellanrum mellan ljuskällorna, då kan man belysa föremålet från två olika vinklar. Då uppträder spännande skuggor och objektet upplevs mer tredimensionellt.

Down lighting

Här är ljuskällan placerad ovanför objektet som ska belysas. Används ofta för ett belysa ex detaljer på husfasader, murar.

Shadowing

Som med all belysning, kan man även med trädgårdsbelysning skapa skuggor. Man kan få fram de mest fantastiska dramatiska effekter. Skuggor av grenverk, löv, statyer kan projiceras på husväggar, eller över gräsmattor, däck eller terrasser. Det kan vara ett mycket effektivt sätt att framkalla starka stämningar i natten.

Wash lighting

Som att “tvätta” en yta med ljus. Det kan vara en vackert murad vägg, ett staket eller en vacker markyta som man vill njuta av. Det kan även vara mot trädgårdens häck och kanske en del som ligger lång in i mörkret, då har man markerat var trädgården slutar och den delen upplevs inte som mörk och hotfull. Står det ett träd eller en buske framför framkallar det djup och effekten blir riktigt spännande. Ljuskällan placeras så nära ytan som möjligt och vinklas så att ljuset “rinner” ut över ytan. Då framkallas skuggor i de ojämnheter som som finns i ytans struktur.

Path lighting

Belysning för att se och ta sig fram längs med stigar/gångar, för att markera ex en gräns, en trappa eller annan nivåskillnad. Här använder man ofta en diskret belysning, som är planerad att vara med i en helhet med övriga belysningssystemet i trädgården. Ljusstrålen placeras lågt mot marken för att inte blända, kanske den svagt belysta stigen leder betraktaren vidare in mot något effektfullt belyst objekt längre in i trädgården.

Step lighting

Trappbelysning är inte bara en säkerhetsfråga. Trappor löser nivåskillnader och är trevliga detaljer som är tacksamma att ljussätta. Man använder diskreta ljuskällor med så lite ljusspill som möjligt, ljuset får inte blända eller vara för starkt så att det tar fokus från mer intressanta objekt i trädgården.

Moon lighting

Månskens belysning är ett mjukt diffust ljus som frambringar en rogivande atmosfär. Det är en bred stråle av ljus över ett lite större område, ex ner över en gräsmatta, eller över en sittgrupp. Armaturen är vanligtvis monterad högt uppe i ett träd.