Från ritning till färdig trädgård

Trädgårdsritning med 3D vyer.

På tomten stod ett äldre hus som revs, buskar och sly röjdes bort, vi sparade 24 stora fina tallar och några unga fina ekar.

Arborister började arbetet i Augusti 2017. De hade fina dagar högt uppe i trädkronorna, gamla döda grenar städades bort och stammar rensades. 

När buskar och sly röjts undan ser vi tallarnas fina stammar.Det är Januari 2018 och mark har schaktats och huset ska placeras på tomten.  Tak lyfts på plats i April  2018. Nu börjar planering för trädgårdsanläggning, om ett år börjar vi plantera. Nu är det äntligen dags för plantering av häck, vi har kommit till April 2019. Huset får sin avgränsning och blir vackert förankrat på platsen. Vi planterar Thuja Smaragd, stora fina exemplar. Det är många meter häck som ska ner och de väger en del, vi har en liten lastare till hjälp och blir klara på två dagar. Medan vi planterar häckplantor, fortsätter byggandet av hus och poolterrass ska gjutas.Till min hjälp med plantering har jag min samarbetspartner och mycket duktiga trädgårdsmästare ‘Sten i Trädgården’.  Thuja plantorna är ca 350cm höga. Här läggs nu bevattningsslangar av glada medarbetare. Vi lägger dubbel slang, på var sida om klumpen. Nu är häcken på plats och familjen har fått sin privata trädgård. Här sätts sista häckplantan, och nästa gång vi kommer planterar vi buskar, träd och perenner. Då har också poolterrasserna gjutits klart.    Tre veckor senare ungefär och vi är i slutet av April 2019. Nu planterar vi träd. Här kör vi in stora Plataner, de är spaljerade som tak / parasoll. Kvalitet på Platanerna är 25-30. Rebecca Sten är superstark och hon har full koll på stam och krona, vi har planterat många stora träd tillsammans. Det är precision att sätta stora träd, det måste bli rätt direkt, det går inte att göra fel här, träden är tunga och svårt att lyfta upp igen.Det här blev det perfekt! Det gula tomröret är för el, så att trädet kan belysas.Nu är trädet på plats och vi förankrar trädet med jordankare, och vi behöver inga trädstolpar i tre år. Under tallarna planterar vi olika hortensia och som kantväxt Pennisetum ‘Hameln’, ett lampborstgräs. Här ser vi de gjutna terrasserna och poolen, terrassen kläs med marksten i kombination med infällda ytor av trä. Muren är 1200mm hög och blir en fin avskärmning mot poolterrassen, bakom ser vi en stor blockplantering av Calamagrostis x acutiflora ‘Karl-Foerster’. Grästes vippor kommer belysas mycket effektfullt underifrån. Ett prydnadsträ, Prunus ‘Kiku-shidare-zakura’.  Stora härliga ytor för spel och lek, här rullas det ut gräsmatta inom kort. Anläggning av trädgårdens gångar planeras och vi planterar perenner. Odlingslådor av CORTEN, de har måtten 1800x1800x400mm. Rhododendron älskar tallförna och lucker genomsläpplig jord. Här kommer bli ett härligt häng med hängmattor mellan tallar och rhododendron. Här kommer singel rullas ut och odlingshörnan är färdig. Hortensia kommer rama in terrassen och de tycker om den vandrande skugga tallarnas kronor ger. Terrassen framför studion/gästhus har spaljerade Plataner som med sina lövkronor ger terrassen rumslighet, under träden planteras lavendel och Pennisetum gräs.   Mer bilder kommer inom kort, gräsmatta har rullats ut och trädgården i Falsterbo är färdig.