Prärieplantering och Elisabeths Lycka!


Radhusträdgården i sin första växtsäsong

Prydnadsgräs och höga perenner älskade av fjärilar, vajar i vinden och väver in i varandra. En riktigt vild plantering med inspiration från prärien.

Sittplatsen i skydd av det nya staketet, här slingrar sig klematis, rosor och vinterjasmin, på marken täcker nävor och lavendel.

Nästa säsong har fjärilsbusken växt till sig och sittplatsen blir ännu mer intim. En mjukt svängd gång leder in bakom förrådet.

“Wild planting”, här har veronikor, rudbeckior, väddar, blodtoppar planterats vilt och väver in sig i varandra.

Underbara blodtoppar Sanguisorba officinalis ‘Tanna’ dansar vilt med  kransveronikor Veronicastrum virginicum ‘Alba’ och violrutan Thalictrum delavayi.

Grekvädd, Knautia macedonica ‘Mars Midget’, en favorit i prärieplanteringen.

Echinacea purpurea ‘Harvest Moon’ och ‘Green Envy‘ (rudbeckia/solhatt) är utmärkta prärieväxter, här ser man bladen på Cephalaria gigantea, nästa säsong dansar de upp helt vilt och svävar ovanför rabatten med de små vita korgblommorna, och imponerar!

Här ser  man den svängda fina formen på rabatten och gräsmattan som smalnar av och försvinner i en smal gång bakom husknuten. Det fantastiska pelarkörsbärsträdet Prunus Sato-Zakura ‘Amanogawa’ som blommar först av allt tillsammans med vårlökarna står stolt mitt i rabatten.

Agastache ‘Black Adder’, Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’, Panicum virgatum ‘Heavy Metal’ Molinia arundinacea ‘Transparant’, Hakonechloa macra och nävor, längre ner ser man kransveronikor blodtoppar och grekvädd. Syrenbuddlejan ‘Pink Delight’ har tagit sig fint första växtsäsongen, jag ser fram mot att se den nästa år, då kommer sittplatsen bli mer insynsskyddad och intim.

Bokplantorna känns små i denna blomsterprakt, även dessa växer till sig och trädgården får sin inramning.

Solbrudarna ‘Morheim Beauty’ färgstark och lyser upp planteringen.

Sittplatsen på den lilla innergården, ramas in av Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ och ‘Morning Light’, daggkåpan Alchemilla mollis, Hakonechloa macra, stjärnflockor och astilbe tränger i hop sig och Carmencitarönnen vakar.