Förnya din trädgård med prydnadsgräs.

Planera in prydnadsgräs i perennrabatterna

Tuvrör, Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ och ‘Overdam’ är helt fantastiska. De är tidiga, redan i juni skjuter axen upp, och axen förändras under hela sommaren tills de sent på hösten blir vackert havregula. Tuvrören ären prydnad även hela vintern, på våren klipper vi ner dom, och med ny kraft växer de upp igen till vår stora lycka. Lykkans_designtradgardar_Villa_CeciliaDe står stadigt i rabatten och blir en lugn stomme, bland dina andra kanske mer vilda höga perenner som väver in sig i varandra. Plantera många av de vackra tuvbildande gräsen, på rad eller i förband eller i grupper. Har du en lång rabatt så tänk på att skapa rytm och upprepning, så blir rabatten lugn och harmonisk. Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia Helenium solbrudar är härliga i rabatten, här med Agastache anisisop.Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia Rosor, klättrande på rostiga torn, ger höjd i rabatten, här även Salvia nemorosa ‘Caradonna’, stäppsalvia, som kantväxt Nepeta faassenii. Senare under sommaren dansar solhattarna, sorter av Echinacea purpurea. Och rabatten blommar hela långa hösten. Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia Rosen ‘Mortimer Sackler’, en fin Austinros. Blir ca 150 cm här hos oss, kanske mer i gynnsamt varmt läge.Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia Kransveronka Veronicastrum virginicum fascination’, en hög vacker perenn som är fin med tuvrör och rosor.Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia På ett stort rostigt torn i hörnet på den 20 meter långa rabatten, står en riktig favorit. Honungsrosen Lykkefund, den doftar sagolikt, är taggfri och starkväxande. Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia Här har vi rosen ‘Winchester Cathedral‘, en vit Austinros. Bokom rosen mot den svarta sockeln ser vi Descampsia cespitosa ‘Goldtau’, med skira vackra ax.Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia Astrantia major ‘Alba’ stjärnflocka, vacker perenn som blommar tidigt och länge.Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia Här ser vi den långa entrérabatten. Taxus cuspidata ‘Nana’ är fin som inramning till den engelsk inspirerande rabatten. Actea racemosa silverax, Anemone x hybrida ‘Honorine-Joubert’. Stor Höstanemon.Lykkans_designtradgardar_Villa_Cecilia Nu ser vi mer av Lykkefund, hon är här i sin första växtsäsong. Använd gärna mycket Descampsia i rabatter med rosor och perenner, de fyller ut vackert och lugnar ner rabatten. Descampsia finns många sorter, det är bara att välja, du hittar säkert din favorit.

Vill du se hur det började? titta här och här och här

2 thoughts on “Förnya din trädgård med prydnadsgräs.

  1. Krister Jonsson

    Hej!

    Ville säga att jag läst Din blogg från början tillls nu! Härlig blandning av vackra bilder och bra, informativ text! Ser fram emot att fortsätta läsa.

    Halkade in här när jag googlade efter trädgårdsbelysning!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.