Lailas Lycka!


Bilder från en färdig trädgård.

Trädgårdsdesign, form och plantering av Anette på Lykkans Designträdgårdar.

Anläggning av Sten i trädgården Tack Annika och Rebecca för ett fantastiskt arbetet och för roliga arbetsveckor. Och Tack Laila och Roland för alla fikapauser och ett fantastiskt samarbete och tack för förtroendet att få skapa en trädgård för era drömmar. Lycka till!

Lailas Lycka är anlagd juni-juli 2011

Inte bara en parkeringsplats. Bilarna har fått sitt eget rum av singel och storgatsten, avenbokshäcken runt ytan fungerar som insynsskydd in till resten av trädgården, samt döljer bilarna från trädgården.

Här dras man med in av bara farten, de svängda, böljande formerna leder betraktaren in i trädgården.

Upphöjda planteringar och marktäckande perenner gör skötselarbetet till en fröjd.

Den nya inbjudande framsidan. Murar sköna att vila på.

Mjukt svängda gångar som försvinner runt hörnet, man kan inte låta bli att följa efter.

Fjärilsträdgården med kantnepeta, ‘Walkers Low’, anisört Agastache ‘Black Adder’ och ‘Blue Fortune’. Salvia och lavendel. Olika prydnadsgräs växer till sig och väver in sig. En Buddleja Davidii kommer snart växa sig högre.

Perovskian visar sina blå spiror, och man kan bara ana Buddlejan in i mellan det blå.

Här står en Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’, rödbladig pelarbok. Marken kommer snart täckas av höstanemoner och astilbe, och längst bak vinca minor.

En ‘pausgång’, här blir det svalt och grönt och skönt, marken täcks av Vinca minor -vintergröna, Pachysandra terminalis – skuggröna, Galium odoratum – myskmadra, Brunnera macrophylla ‘Jack Frost – kaukasisk förgätmigej. På mitten står en Viburnum furcatum – japanskt gaffelolvon och Viburnum ‘Juddi’ – vårolvon.

I slutet på ‘pausgången’ ser vi rododendrondalen, här har vi samlat trädgårdens trotjänare, sex olika rododendron, syrenhortensia, stjärnmagnolia, Pieris. Och så har vi planterat en Viburnum farreri –  kejsarolvon, som har lurats och gått i  blom nu i augusti, en Viburnum plicatum ‘Mariesii’ – japansk snöbollsbuske, och en Viburnum x burkwoodii – hybridolvon som är vintergrön.

Det här blir nog favoritplatsen, tänk att sitta under vinrankor, kiwi och blåregn och betrakta sina odlingar, en trädgårdsmästares dröm.

Det är Roland själv som bygger den här fina pergolan och snart är även målningen klar. Genom fönstret kan man se kejsarolvonet, som faktiskt blommar.

Här byggs specialdesignade lådor för upphöjd odling. Bakom pergolan till höger ser vi en Fagus sylvatica ‘Dawyck Gold‘ – gulbladig pelarbok, de två gulbladiga pelarbokarna står i varsitt hörn, när de vakar lägger sig ett lugn över rododendrondalen.

Här hittar vi en smyggång under det gamla äppelträdet, trampstenar visar vägen. Här ser vi vinplantan som snart flyttas till pergolan tillsammans med kiwisarna. Äppelträdet får snart sin beskärning.

Nu har äppelträden gallrats ur för att släppa in solen och ljuset. De har stammats upp och de fina gamla stammarna blir perfekt att klättra på för barnbarnen.

En gräsmattegång, som tar oss till framsidan igen, längs med garagevägg har vi planterat Hydrangea macrophylla ‘Nikko Blue‘ – trädgårdshortensia, Astilbe arendsii ‘Brautschleier – och Actea simplex ‘Pink Spike’ – höstsilverax.

Nu vill vi bara att trädgården ska växa till sig, och bilarna får sitt eget rum. Men först blir det en höst och trädgården lägger sig att vila.