En trädgård där proportioner, dimensioner och rytm skapar balans och harmoni.


Skisser på en ny trädgård. Villa Skurup

En formstark trädgård där en tydlig stomme ger trädgården ett intressant och vackert värde framförallt på hösten och under vintermånaderna. De upphöjda planteringarna med ”massplantering” av prydnadsgräs förstärker formen och skapar inramning och rumskänslan blir tydligare.

 
Här blir även en plats där man kan ”glömma” sig bort för en stund. En pergola som kläs in av exempelvis en murgrönas långa skott, och kanske en kaprifol för doftens skull.  Ett ” trägolv” ger ett mjukt intryck. Framför pergolan sprider en ridå ut sig av många långa ax från prydnadsgräset Molinia. Här i skymundan kan man hänga i sin ”hängstol” och vara lite hemlig.

Miscanthus gräset framför den vita väggen. ”Massplantering” av prydnadsgräs på det här sättet blir otroligt effektfullt. På kvällen med belysning blir det ett fantastiskt blickfång då skuggorna dansar över den vita väggen.

Beskrivning av trädgårdens utformning, tankar och ideér.

Det här är en trädgård där proportioner, dimensioner och rytm skapar balans och harmoni. En formstark trädgård där en tydlig stomme ger trädgården ett intressant och vackert värde framförallt på hösten och under vintermånaderna.

Entrésidan får en tydlig stomme med häcksektioner av avenbok och japansk järnek, samt med två entréträd som mjukar upp och” lyfter blicken”, med växtlighet på alla nivåer skapas balans och harmoni. När säsongerna skiftar står den vintergröna järneken grön och formstark medan avenbokens gamla löv som sitter kvar färgas i coppartoner. Strimlönnens löv blir gula innan de faller av och deras stammar får nu spela huvudrollen.

Den tydliga siluetten av trädens stammar blir en stark kontrast mot de tuktade/klippta häcksektionerna och mot den ljusa singeln på marken under. De mjukt svängda formerna av gatsten i singel är en spännande detalj och kontras mot det annars strama formspråket.

På sin vandring från entrésidan mot trädgårdens solsida, kan man se den stora bambun som rasslar i vinden, man blir nyfiken på vad som finns runt hörnet. Det man inte kan se blir man nyfiken på. Man passerar det fina Miscanthus gräset framför den vita väggen. ”Massplantering” av prydnadsgräs på det här sättet blir otroligt effektfullt. På kvällen med belysning blir det ett fantastiskt blickfång då skuggorna dansar över den vita väggen. Det vilda prydnadsgräset och bambuns blad står fint i kontrast mot tujans klippta form.

De upphöjda planteringarna med ”massplantering” av prydnadsgräs förstärker formen och skapar inramning och rumskänslan blir tydligare. Bambu och prydnadsgräs bildar tillsammans med träden stommen i trädgården. Med upphöjda planteringar blir även trädgårdsarbetet en fröjd och inte betungande. Gräsmattan blir roligare att klippa när den har en fin form och gräsklipparens hjul rullar fint på kantsten, och det ser fint och prydligt ut.

Häggmispel som flerstammigt träd får en ljus krona och med sina fint strukturerade grenar skapar ett “tak” som förstärker rumskänslan. De mörka stammarna står fint i kontrast till den ljusa singel på marken under. Träden ger även insynsskydd, vindskydd och en sval skugga. Häggmispelns mjukt rundade blad färgas till sprakande höstfärger, och på våren svämmar trädkronorna över i vit blomning.

 Trädgårdens träd är viktiga då de ger huset en ”förankring” och trädgården blir mysigare och växtlighet trivs bättre av den skugga träden ger. Den vertikala formen träden har behövs även för att balans och harmoni ska infinna sig.

Trappor är spännande, de hjälper till vid nivåskillnader i terrängen, och blir ett trevligt inslag i trädgården. (Det är härligt att sitta på en solvarm trappa och titta på en badmintonmatch, kanske med en kaffekopp i handen).

Det ”nya” trädgårdsrummet i trädgårdens sydvästra hörn, där ett förråd planeras och plats för cyklar mm.

Här blir även en plats där man kan ”glömma” sig bort för en stund. En pergola som kläs in av exempelvis en murgrönas långa skott, och kanske en kaprifol för doftens skull.  Ett ” trägolv” ger ett mjukt intryck. Framför pergolan sprider en ridå ut sig av många långa ax från prydnadsgräset Molinia. Här i skymundan kan man hänga i sin ”hängstol” och vara lite hemlig. Det här kan blir ett grönt skönt rum/”häng” för barnen och sina kompisar att hänga i. På var sida om förråd och pergola står fina klotrobinior, med sina vackra exotiska lövkronor, de håller samman de här ”rummen”.

Planteringsplan

Plan för markbeläggning