Växtförteckning Villa Skurup


Entrésidan får en tydlig stomme med häcksektioner av avenbok och japansk järnek, samt med två entréträd som mjukar upp och” lyfter blicken”, med växtlighet på alla nivåer skapas balans och harmoni. När säsongerna skiftar står den vintergröna järneken grön och formstark medan avenbokens gamla löv som sitter kvar färgas i coppartoner. Strimlönnens löv blir gula innan de faller av och deras stammar får nu spela huvudrollen.

Den tydliga siluetten av trädens stammar blir en stark kontrast mot de tuktade/klippta häcksektionerna och mot den ljusa singeln på marken under. De mjukt svängda formerna av gatsten i singel är en spännande detalj och kontras mot det annars strama formspråket.

 

Nr Antal Specifikation
1 2 Amelanchier lamarckii fk Ultuna E Häggmispel  vårblommning
2 2 Acer pennsylvanicum ’ Strimlönn’
3 2 Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’ klotträd
4 50 Carpinus betulus Avenbok som häck
5 35 Ilex crenata Japansk järnek som häck
6 10 Fargesia murielae ’Super Jumbo’
7 6 Fargesia murielae ’Simba’
8 3 Phyllostachys nigra
9 24 Miscanthus sinensis ’Maleparthus’  blommar från augusti
10 16 Miscanthus sinensis ’Undine’  blommar från juli
11 41 Molinia caerulea ’Windspiel’  blommar från juli
12 10 Panicum virgatum ’Heavy Metal’  blommar från augusti
13 5 Sesleria nitida blommar från maj

14                      10                      Hedera helix murgröna

Jag föreslår att plantera murgröna vid varje stolpe vid pergola och förrådsplatsen. Samt att köpa större kvaliteter ex 250-300cm. Murgröna tar lite tid på sig att komma igång. Med större plantor täcks stolparna snabbare och rummet blir mysigt direkt.

Prydnadsgräs är senblommande, först kommer gräsens blad och bildar ruggar, sen under juli – augusti skjuter axen upp med sina vackra plymer. De blommar sen hela hösten och bildar fina vintersiluetter.

För att göra rabatterna intressanta på vår och försommar kan man sätta lökväxter med ex tulpaner och allium. Då ser rabatten inte så brun och trist ut på våren innan perennerna/ gräsen börjar bli gröna. Vill man ha vårblommande lökväxter i en färgskala som är dov och lugn föreslår jag en kombination av lökväxterna.

Vita liljeblommande tulpaner ’White Triumphator’.

Svarta tulpaner ’Queen of Night’.

Kirgislök ’Allium aflatunense’, lila bollformade blommor.

Dessa lökar är härliga att blanda vilt i rabatten. Tulpanerna blommar först sen skjuter kirgislöken upp med sina långa stadiga stjälkar och de lila bollformade blommorna blir som ett konstverk i trädgården. Vårblommande lökväxter sätter man på hösten.

När perenner/ prydnadsgräset kommer så klipper man bort de vissna resterna av tulpaner och kirgislöken.