Ta hand om dina känsliga växter under vintern.


Kanske har du växter som ligger på gränsen att klara sig i din zon. Här kommer ett tips som kanske får din favorit att klara sig bättre.20130215-C.Montana-i-knopp

Jag bor i zon 1 och en av mina favorit Clematis är, Clematis montana ‘Rubens‘ den är en zon 1 växt. Min jord är fuktighetshållande vilket C montan ‘Rubens’ gillar, den har ett varmt härligt söderläge, men vintrarna i Skåne har inte tagit hänsyn till ens zon 1 växter.vintertackning C.montanaEfter en kall vinter för några år sedan, frös hela C montana ‘Rubens’ ner, det var med sorg jag klippte ner den och trodde faktist att hela växten dött. Men snart såg jag hur nya skott sköt fart och med en otrolig kraft, blomningen uteblev den våren, då montana blommar på fjolårsskotten, men tillväxten var enorm. Efter den vintern klär jag numera in ‘Rubens’ med vintertäcke och har fått njuta av dess blomning varje vår. Här får ‘Rubens’ hjälp att slingra sig uppåt med hjälp av en Hedera helix, murgröna. Hedera klarar detta söderläge bra då jorden är fuktighetshållande med mycket lera. vintertäckning av ClematisVintergröna växter kan råka ut för tjältorka på våren då marken ännu är frusen och vårsolens starka värme får växterna att avdunsta snabbare än de kan ta upp vatten. Det vi ser är att växterna får bruna torra blad. Täcker ni era vintergröna växter när solen börjar bränna så klarar de sig och ni slipper klippa ner växterna pga att de blivit bruna. Min Murgröna är gröna och frodiga direkt i vårstarten. Rosa Mortimer'Sackler' vintertäcktRosor har fått vintertäcke av resterna från julgranen. Det är viktigt att först låta marken frysa innan man täcker, så det inte blir fuktigt och risk för svampangrepp.20130215-mortimer-under-snoSå kom även ett snötäcke som ytterliga skyddar rosfavoriterna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.