Drömmer du om en ny perennrabatt

Se min film från Drömparken i Enköping, inspirera dig och börja drömma om din egen drömträdgård. Jag hjälper dig med planering och plantering.

Mitt tips! plantera rosor i perennrabatten.

Nu är trenden ‘Wild Planting’ och prärieplantering.

Piet Oudolf är i dag en av de stora designers som anlitas för design av parker och andra offentliga miljöer över hela världen. Det var Piet Oudolf som introducerade prärieplanteringar och perennrabatter med det vilda inslaget. Så långt ifrån de traditionella perennplanteringarna som designers tidigare troget planerade. Bilden nedan är fotograferat i Drömparken i Enköping, som är den park som gjorde Piet Oudolf berömd och satte Enköping på Sveriges karta som parkstaden.

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

‘Wild Planting’ innebär att växter planteras så att det ser naturligt ut, som att växterna själva har hittat sin naturliga plats. Men planteringsplanen är gjord med finness, och noggrannhet. Här använder man växter som tycker om att väva in sig i varandra, perenner med olika blomställningar ökar intresset ex. ax, klasar, blomkorgar, spiror, plymer, kolvar. Trendigt och spännande är att väva in prydnadsgräs, beroende på vilka gräs man väljer kan få effekter som silvrigt och romantiskt, transparenta gräs glittrar av daggdroppar.

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Med prärieplantering menas att man försöker efterlikna naturen. Med en mix av perenner, gräs annueller/ettåringar/sommarblommor får man en rabatt som skiftar karaktär under året. Och du behöver inte ha en stor äng för en egen prärieplantering, det fungerar alldeles utmärkt även i mindre skala.

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Bra perenner för prärieplantering är Helenium, solbrudar, Rudbeckia, rudbeckior, Veronicastrum virginicum, kransveronika, Echinacea purpurea, röd solhatt, Agastache foenicum, anisisop, Knautia macedonica, grekvädd, Sanguisorba officinalis, blodtopp, Salvia nemorosa, stäppsalvia. Gräs väljer man efter vilken karaktär man önskar ex. Calamagrostis, tuvrör, Molinia, blåtåtlar, Stipa, fjädergräs, Panicum, hyrs, Muhlenbergia, muhlygräs.

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Lykkans Designtradgardar c

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Lykkans Designtradgardar foto Anette H Gardhagen

Mitt tips!

Önskar du göra din rabatt engelsk inspirerande så planterar du in rosor och slingrande växter som ex. klematis, med perenner och prydnadsgräs, och inramningshäckar av exempelvis Taxus, idegran eller Ilex crenata. Då får du ditt eget Sissinghurst The White Garden. Med rosor och städsegröna häckar eller buskar, får rabatten även ett vackert vintervärde.

Lykkans-Designtradgardar-Rosa-WinchesterCathedral-foto-Anette H Gardhagen

Lykkans-Designtradgardar-Rosa-WinchesterCathedral-foto-Anette H Gardhagen

En nyplanterad entrérabatt med Rosen ‘Winchester Cathedral’, inramningshäck av Taxus cuspidata ‘Nana’, och perennerna Anemone x hybrida ‘Honorine Joubert‘ vit stor höstanemon, Actaea racemosa, läkesilverax, Astrantia Major, stjärnflocka. Taxus baccata ‘Fastigiata Robusta’ står stiligt i hörnet. Gräset Deschampsia cespitosa, tuvtåtel ringlar sig som en orm genom rabatten.

lykkans-tradgardsdesign-rosor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.