Lykkans på Overdam Planteskole

I juli åkte jag över till Danmark och besökte Overdam Planteskole 

Från Lund tar det drygt en timme till Horsholm. Vilken tur jag har som kan åka ofta. Och har man varit här en gång vill man absolut hit igen. Jag träffade plantskolans ägare Poul Henrik Holm Petersen, han är en otroligt passionerad växtkännare och det Poul inte vet om gräs är inte värt att veta.

Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskoleSå  vackert och välkomnande. Plantskolan ligger vackert utanför Horsholm i på Själland i Danmark.

Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Adressen hit är Agiltevej 11, 2970 Horsholm.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskolePå plantskolan har man en stor egen produktion av gräs, perenner, marktäckande plantor, små buskar, träd m.m. Flera visningsträdgårdar där man visar vackra kombinationer med gräs perenner, buskar i olika miljöer. 

Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskoleJag håller helt med!Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Höga perenner som kransveronica Veronicastrum dansar gärna med Calamagrostis, vilt och vackert.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Hakonegräs böljar sig som vågor i vinden, här är sorten Hakonechloa ‘Aureola’ med limegröna blad. Vacker kontrast till olika Hosta.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Under tallarna i vandrande skugga, kaukasisk förgätmigej Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Den ljust gröna palmstarren lyser upp, Carex muskingumensisLykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Här ser vi olika Descampsia, underbara att samplantera i perennrabatter.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Carex muskingumensis i kruka med sommarblommor, här bl a Gaura lindheimeriLykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Hakonechloa macra är fin att kombinera med barrväxter och Hosta.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Calamagrostis ‘Overdam‘ i fin sommarbloms kruka.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole   Min stora favorit, stadiga tuvor med Calamagrostis ‘Overdam’. Fantastisk stomme i perennrabatten, ger rytm, form och lugn.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole En härlig plantskola, här hittar man inte bara gräs, utan fina perenner och många fina träd. Den fina japanska lönnen med limegröna blad lyser vackert mot den stora blodboken.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Nu går vi ner till samlingen med Miscanthus…Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole På väg ner vandrar vi genom stora odlingar av Calamagrostis och Descampsia, ljuvligt!Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole En slingrande stig av knastrande grus, leder oss vidare.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Ser ut att vara Descampsia caespitosa ‘Tardiflora’, eller?Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Taxus på tillväxt.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Hosta med de läckra stora bladen sieboldiana kanske ‘Elegans’?Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Stora vackra exemplar, Hosta gör sig bra i stora grupper.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Här hittade jag en sort Calamagrostis som jag inte känner igen från de svenska plantskolorna. Calamagrostis acutiflora ‘Waldenbuch’Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Den får till en början guldskimrande vackra vippor, som under sin tid mot höst byter skepnad, blir ljusare och till slut även som andra sorter tuvrör blir de rättuppstående och höstgula och står stadigt hela hösten och långt in på vintern.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Underbara trädgårdsväxter, tuvbildande gräs med vackert glänsande blad. Det finns sorter och storlekar för alla olika trädgårdar, stora som små.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Ni kan ju tänka er hur vacker den här platsen är i september då alla Miscanhus skjutit upp sina glänsande stiliga vippor. Jag är tillbaka då!Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole En vacker hög perenn som passar utmärkt att planteras med höga vajande gräs är Thalictrum, denna sort heter ‘Delavayi’. Höjd ca 100-150cm.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole En vacker blodbok i fonden.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Kan inte låta bli att fota även den här fina avskärmningen, olika häckväxter i sektioner, lärk, taxus och tuja.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Så här kan man öppna upp sin ex höga mörka tujahäck! genialiskt! Man släpper in ljus och får en spännande öppning. Fungerar utmärkt även för andra häckväxter som har genomgående stam.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole En annan av mina favoriter är Hakonegräs, långsamt i starten, men Åhhh så fantastiskt, väl värd att vänta på.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Jag är även förtjust i denna Japnska lönn. Acer palmatum ‘Garnet’.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Vackra färger och rörelser i vinden.Lykkans-tradgardsdesign-designtradgardar-Overdam-plantskole Imperata ‘Red Baron’, så klart köpte jag hem dessa!

I september blir det nya inköp.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.