Öppningar och stängningar


En trädgård behöver öppet och stängt.

Vissa vyer behöver vara öppna, andra delvis öppna och en del stängda.

 

Lykkans_Villa V Tradgard-4Här visar jag ett projekt som tydligt visar öppet och stängt. Tomten är stor, ca 3400 kvm. 

En stor tomt kräver noga och genomtänkt planering. Huset behöver en förankring på tomten för att inte ‘flyta omkring’. En tillhörighet.

En trädgård behöver öppet och stängt. Vissa vyer behöver vara öppna, andra delvis öppna och en del stängda. I en stor trädgård är det stora avstånd att passera både till fots och med blicken. Både blick och fötter behöver stanna upp på sin väg genom och runt trädgården.

Det är här vi använder öppen och stängd. Det påverkar våra rörelser från ett område till ett annat. Öppningar i landskapet/trädgården inbjuder dig till att vandra vidare. Du måste välja, den ena vägen eller den andra.

Du stannar upp och hinner ta in området i din närhet och förutse nästa område. Stängda utrymmen välkomnar dig att stanna upp. Stängda platser ger intimitet.

Intimt och privat område närmast huset. Den plats där människor samlas och umgås måste kännas privat och intim, det får människor att känna sig bekväma.

Nästa område i den här trädgården, en del som öppnar upp, med utsikter och insläpp, från olika vyer.

Det yttersta området, kanske publikt, visar en öppenhet för betraktare utifrån att ana delar av en vacker trädgård. Ett vackert landskap utanför trädgården behöver inte stängas ute. Finns det en möjlighet till att öppna så överväg den möjligheten. Det Skapar dynamik och spänning, och ljus och skuggor.

Beroende på vilka funktioner du prioriterar i din trädgård, fyller du ytorna och samtidigt skapar dina öppningar och stängningar. Med harmoniska proportioner skapar du dina öppningar och stängningar. Vad är då harmoniska proportioner? Olika objekt i förhållande till varandra och luften där i mellan. Är du osäker på dina sinnen och ditt ögas känslighet, så använder du ’gyllene snittet’, det är aldrig fel.

Många har blick för harmoniska proportioner, andra inte.

Foton nedan visar bilder före projektets början.Lykkans_Villa V fore plantering Vy från genomfartsväg, det här är husets framsida. Det äldre huset har genomgått en varsam renovering som belönats med pris.Lykkans_Villa V fore plantering-2 Vy från hus och trädgård mot landskapet. Vi har valt att behålla viss växtlighet, träd och buskar.Lykkans_Villa V fore anlaggning Vy mot hus, trädgårdens mer privata område. Stora bokträd står står runt tomtens avgränsning.Lykkans_Villa V fore anlaggning-2Stora gamla Rhododendron buskage, hassel, syrener och prydnadsbuskar har med glädje sparats. De har sin givna plats även i trädgårdens nya utformning.Lykkans-Before platanterrass Den gamla verkstadslängan/stall har blivit gästhus och förråd. En stor terrass har anlagts mellan hus och förråd i samband med husets renovering. Det här är en plats för umgänge, här ska människor känna sig bekväma, avslappnade och trivas. Stängningar och öppningar blir viktiga, golv, tak och väggar krävs för att skapa en intim och avslappnad stämning. Funktionsskiss_Lykkans_Tradgardsarkitekt_Anette H GardhagenFunktionsskiss 3D, visar den nya utformningen. Nytt växtmaterial samspelar med befintliga träd och buskar och öppningar och stängningar syns tydligt. Häcksektioner av bok bildar väggar för trädgårdens olika områdena. Här följer en fortsättning inom kort.

 

 

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.