Trädgårdsbelysning höjer nyttan och glädjen med din trädgård.


Som en vacker installation. Platanus x acerifolia i takklippt form.Här har jag använt integrerad markbelysning LED warmwhite 5W. Platanens stora vackra läderartade blad kommer att lysas upp efter en lång vintervila. Det ser jag fram emot.

Här har jag belyst växter längs med gången fram mot husets entré. Silverhavren Helictotrichon sempervirens  belyses med Fisheye 1,5W. Ljuset lyfter gräsens långa blad och ger ett mjukt svagt ljus och gräsen framträder effektfull i mörkret.

Längre ner längs med gången som leder längre in i trädgården har Buxus klot belysts. Buxus sempervirens ‘Faulkner‘ är planterade i en lång upphöjd rabatt som kan ses inifrån huset. Här har kloten belysts för att ge betraktaren inifrån en enastående vacker bild, bilden är både lugn och dramatisk samtidigt.

Buxusklot i skugga och i dramatiskt ljus. Här har jag använt markspotlights 4,5W. Ljuset sveper över japansk malört, Artemisia schmidtiana ‘Nana,  för att sedan träffa kloten, då dramatik och en vacker tavla uppstår.

Tomtens nivåskillnader har lösts med L-stöd och terrasseringar. Längs med husets norra långsida ligger en terrass där bambu bildar en grön härlig ridå mot grannfastigheten. Bambun har belysts underifrån längs med hela terrassen. Inifrån huset upplever man att husets väggar flyttas ut och terrassrummet är inte längre mörkt eller hotfullt utan trevligt stämningsfullt.

Med ljus i trädgården flyttar man ut husets väggar, belyser man växtlighet utmed tomtgräns, ramar min in sin trädgård. Belyser man träd nerifrån och upp, skapas ett vertikalt ljus, belysning i trädkronan ger känslan av månsken . Använder man olika typ av ljus både högt och lågt blir det mer dynamik och spännande. En belyst trädgård i mörker träder in i en helt annan skepnad än under dagens ljusa timmar.