Oktober är prydnadsgräsens och de långa skuggornas tid.


Höstens mest enastående prydnad i rabatterna är de fantastiska Miscanthus gräsen.

Plötsligt står de där! Det här är Miscanthus sinensis ‘Silberfeder’, nu 220 hög. Bladen är mörkgröna och breda och axen är som namnet säger i silver. När höststormarna kommer binder jag ihop den till en kärve, då står den som en isskulptur hela vintern.

Höga höstblommande perenner som Actea simplex ‘Pink Spike’, dansar tätt med axen.

Miscanthus sinensis ‘Maleparthus’ med sina vinröda silverskimmrande ax, får sen en vin röd höstfärg.

Rosor med prydnadsgräs! Här Austin rosen ‘Mortimer Sackler‘. Hos mig i Skåne har den nu blivit ca 160 cm hög, kanske blir den högre? på varmare breddgrader är den en ‘klättrare’. Här stöds den av ett rostigt torn och skyddas från vinden av ‘Silberfeder’.

Förra året satt blommorna kvar stela av rimfrosten på nyårsafton!

Forma fina klot av liguster, det är lätt och de växer relativt snabbt, dessa planterade jag barrotade för tre år sedan.

Härliga höstperenner som man inte bör vara utan. Höstanemoner! Anemone x hybrida ‘Köningin Charlotte’, lite längre in syns Anemone tomentosa ‘Robustissima‘ och runt benen Calamintha nepeta. Stenkyndel, den otroligt aromatiska doften sprider sig i höstdaggen, och den blommar länge från maj till oktober och den blommar ännu! Frösådda Verbena Bonariensis skjuter upp sina långa stjälkar.

Här är den buskiga Amelanchier lamarckii, som fått en sommar uppstammning, det är bara början. Nästa vår klipper jag igen.

Fler fantastiska gräs i oktobersolen. Calamagrostis ‘Brachytricha’ diamantrör/diamantgräs och som en ridå i bakgrunden Molinia caerulea ‘Transparent‘. Här väver axen in sig i  kransveronikans och Agastachens vackert höstbruna blomställningar.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.