Villa Strandgatan


Ett hus med anor från sekelskiftet, där familjen har gjort en omsorgsfull renovering och återskapat fasaden mot Strandgatan, som den såg ut för mer än hundra år sedan.

Trädgården planeras för att passa familjens behov och växtligheten anpassas till platsens rådande krav och husets karaktär. Trädgården mot Strandgatan ligger mot väster och har havet in på bara knuten. Kravet på växtligheten till västra sidan är stor, härdiga och vindtåliga växter är viktigt. Trädgården ger oss en gammaldags doft av rosor, pioner, höstanemoner, höstsilverax och syrener, det är växter som ger doft, vackra blommor och fin grönska. Marktäckande perenner täcker jorden effektivt och håller fukten kvar i marken till mikroorganismernas stora lycka. Växterna mår bättre och trädgårdsarbetet blir en fröjd och tid att njuta i hammocken under hängsyrenen blir det gott om.

Illustrationsritning

Planteringsplan

När man stiger in genom den nya grinden som flyttats till trädgårdens sydvästra hörn, vandrar man fram genom ett valv av syren och doftschersmin. De två stora schersminbuskarna, Philadelphus coronarius har levt länge i trädgården och de trotjänarna förtjänar att spela huvudrollen och får stå kvar. De vackra bågböjda grenarna bildar ett spännande valv över den nya trädgårdsgången av smågatsten. Gången kantas av daggkåpa och nävor.

Här kommer snart Syringa josikaea ‘Måttsund’ hälsa välkommen och bilda vackert valv tillsammans med schersminerna över entrégången.

Under hösten planteras de vedartade växterna. Rosa rugosa ‘Frau Dagmar Hastrup’ planteras som häck ut mot Strandgatan. Och Syringa x prestoniae ‘Elinor’ vaktar i tomtens andra hörn. En inramningshäck av Taxus media ‘Hillii’ håller rosorna varma om “fötterna”. Under våren fortsätter plantering med perenner och markarbetet fortsätter.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.