Planerar du att plantera häck som tomtavgränsning eller skärma av din kryddträdgård och köksträdgård. Läs mina tips om att plantera häckväxter.Lotties-3Sitter du och planerar för alternativ till din tomtavgränsning? Då finns det en del att tänka på. Förutom bestämmelser om bygglovsplikt för plank och staket, och kanske det i ditt område även finns områdesbestämmelser för en viss stil och höjd på tomtgräns markeringarna. Det är bra att titta i detaljplanen för ditt område, där kan kan vissa bestämmelser vara skrivna. Till exempel om du bor i tätbebyggt område med korsningar, gång och cykelvägar finns rekommendationer på hur hög en tomtavgränsning får vara för trafiksäkerheten. Beroende på var tomten ligger kan du behöva vindskydd och insynsskydd, kanske du vill ha utsikt om din tomt ligger mot en naturskön vy. Nu är det fritt fram att välja precis vad som passar för dig. Väljer du friväxande buskar får du blomning och en mer romantisk och naturlig stil än om du väljer klippt häck. Här får du tänka till igen, vill du ha en vintergrön häck, låg eller hög, vackra höstfärger, kanske barr, kanske en roshäck. Vad du än väljer så behöver du sköta om din häck, mycket och jämn vattning under hela etableringsperioden, gödning och klippning/ansning. Att bygga upp en tät och stadig häck tar tid, du får ha tålamod, ca 6 år kan det ta. Är det så att du inte är så tålmodig och du kanske vill börja odla en köksträdgård eller vindruvor, på din öppna vindutsatta tomt. För att få ett bra klimat för din odling så behöver du skärma av din odling med höga häckar, och kanske har du även träd runt omkring som skyddar mot vind. Du har nu skapat ett mikroklimat för din odling och kan snabbare njuta av fina skördar. Vill du snabbt komma igång med odling så satsar du på större häck plantor som har en genomgående stam och är välförgrenade nästan ända nere från basen. Plantorna har även hunnit utveckla kraftigare sidogrenar. Bra val är avenbok Carpinus betulus eller bok Fagus sylvatica 150-175 cm eller till och med 175-200cm. Då är de så kraftiga att det räcker att plantera på ett c/c avstånd på 40cm. Vill du ha ett färdigt resultat direkt kan man välja färdigklippta häckelement som finns i varierande höjder.

Att tänka på inför valet av växter, välj växter som är härdiga där du bor och att det är den jordmån växterna kräver för att kunna utvecklas till fina exemplar.

Vattning, det gör stor skillnad om du i samband med plantering gräver ner en slang för rotbevattning. Det är där vatten behövs, det blir inget vatten spill, du behöver inte vara orolig när du reser bort. Och din häck etablerar sig snabbare och håller sig friskare. 20130429-Lykkans-trädgardsdesign-staket-hackEtt staket som kläs in av rosor och klemats, i kombination med häck av bok Fagus sylvatica.20130429-Lykkans-tradgardsdesign-plantera-hack4 Ligusterhäck, Ligustrum vulgare ‘Atro‘ som tomtavgränsning, här är både färdig häckplanta och små plantor planterade. Framför den så småningom höga ligusterhäcken finns en bambuplantering som en friväxande häck, det är fina kontraster med den stramt klippta ligustern och bambuns ljusare gröna blad.20130429-Lykkans-tradgardsdesign-plantera-hack3

En ligusterhäck som kommer klippas stramt, får vara bred och med en höjd på ca 80 cm, blir en fin inramning till huset.20130429-Lykkans-tradgardsdesign-plantera-hack-2

Häck av avenbok Carpinus betulus, plantorna är ca 175-200cm och bildar snabbt väggar till trädgårdsrummet. Vill du binda upp din häck som ett proffs så gör du så här: Sätt ner stolpar på ca tio meters mellanrum, stolparna ska vara samma höjd som häcken förväntas bli. Bind sedan två linor mellan de båda stolparna, (förslagsvis plastad ståltråd). En lina på ca 1meter och den andra högre upp så att det går att binda övre delen på plantan. Därefter binder du fast varje planta i de två linorna, med plastband som töjer sig och till slut bryts ner själv (finns att köpa på garden center). Plantorna står stadigt och det ser snyggt och proffsigt ut!Lykkans-tradgardsdesign-plantera-hack

En stig belagd med täckbark mellan avenbokhäck och buskplantering, här finns plats att klippa häcken och det ser prydligt ut. Lykkans-tradgardsdesign-bevattning-rosor

Ett gammalt vackert gathus kräver sin roshäck, här kommer snart Rosa ‘Dagmar Hastrup’ rama in tomten, bakom ett målat ‘Sverige’- staket. Hög-bokhäckBok trivs hos oss i Skåne, på många platser finns här näringsrik lerjord med bra kalkinnehåll. Bok kan dock växa även på torrare och fattigare jordar. Boken är min favorit, den får en fantastisk vacker höstfärg och bladen sitter tills vårstormarna kommer och det är dags att byta. Vacker-BokhäckEn lång vackert krattad uppfart med rött gårdsgrus, och de höga bokhäckarna på sidorna som här  i början september har börjat gå in i sin höstkostym.Kreativ-häckklippningSå kreativt! Våga formklippa era häckar, det är så mycket roligare då.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *