Jag tror att pergola byggandet slår rekord i sommar.

Lykkans-tradgardsdesign-pergola-nyplanteratDenna fina pergola för bilen, har kunden själv byggt och Lykkans Designträdgårdar har medverkat till planering och plantering av växter.Lykkans-tradgardsdesign-pergola-planteringVi har valt stora solitärer av klätterväxter, för att snabbare få ett färdigt resultat. Här förbereds för plantering av Hedera helix ‘Woerner’, som är en storbladig murgröna, starkväxande och härdig, på vintern får bladen en anstrykning till rödbrun till purpurviolett färg. Tillsammans med murgrönan har vi planterat Parthenocissus quinquefolia – vildvin, den är snabbväxande och slingrar sig upp på murgrönan, den har inte sugfötter som den vanliga sorten. Kan vara bra att använda då man inte önskar få upp den på en husfasad, utan användas till pergola, staket eller som marktäckande växtlighet. Lykkans-tradgardsdesign-Pergola-LoniceraVid dessa tre stolpar har vi planterat Lonicera x heckrottii – blomsterkaprifol av stora solitär plantor. Det röda tegelhuset har fått en uppfart av fin begagnad gatsten i romerska bågar. Gången runt huset har lagts med begagnad röd kalksten och det ser ut som de legat där i hundra år. Så vackert!Lykkans-tradgardsdesign-pergola-Hedera-'Woerner'Vackert skuggspel. Resultatet ser mer färdigt ut med stora växter från början.Lykkans-tradgardsdesign-pergola-Parthenocissus-'Engelmannii'Som marktäckande växtlighet har vi valt Asarum europeaum – hasselört. En exklusiv marktäckare med vintergröna vackert glänsande runda blad. Gillar halvskugga till skugga, den är långsam i etableringen, men mycket väl värd att vänta på.Lykkans-Designtradgardar-Viburnum-sargentii-'Onondaga'I den här gången har vi också planterat två stycken Viburnum sargentii ‘Onondaga’ – blodolvon. En favorit som slår ut i blodröda blad som sen bleknar till rödgrönt, och höstfärgen är vinröd. Blommorna är rosa i knoppen och slår ut i vitt, de består av små oansenliga blommor och stora vita randblommor. Busken är smalt upprätt växande och blir ca 2-4m hög och ca 1-1,5m bred.

Min egen pergola får vänta lite men den blir med inspiration från ‘The White Garden’ i Sissinghurst.

 

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *