Vacker trädgårdsbelysning


Lykkans Designträdgårdar och Anette hade i höstas en belysningskväll för Lunds Trädgårdssällskap. Anette pratade trädgårdsbelysning och visade hur man kan belysa en trädgård, vad som är viktigt att tänka på vad gäller lampor, färgtemperatur och belysningsteknik.

Lykkans-Designtradgardar-tradgardsbelysning-pyrus

Belysningsdemonstrationen höll vi i Katarinas vackra trädgård. Det är Katarina som har fotograferat  och  hon är en betydligt duktigare fotograf än mig själv. Tack för att jag får låna dina bilder Katarina!

Bilden ovan har jag belyst ett silverpäronträd, trädet ses från två håll. Jag valde att sätta en markspotlight och belysa trädet underifrån, inte mitt under utan lite på sidan.  (sett härifrån). (Scope 4,5W, 3000K). Till vänster i bild har jag en till markspotlight med en förlängning för att få ljuset upp från marken. Det ljuset lyser upp ligusterkloten vackert från andra hållet och sett härifrån ser vi formernas vackra konturer.Lykkans_Designtradgardar_tradgardsbelysning_entre

En entré ska vara välkomnande, man ska se att ‘här bor det trevliga människor’. Vid den gamla fina trappan som leder upp till dörren ser vi här en ‘händelseplats’. Ett bord dukat efter säsong och kanske tema. Att belysa de här små händelseplasterna skapar trivsel och man möts av något vackert när man kommer hem, gäster uppskattar att bli välkomnade och känner sig extra omhändertagna.Lykkans-Designtradgardar_tradgardsbelysning-entretradInnan du kanske kommer fram till trappan och dörren, kanske du passerar en grind och entréträd, det är i så fall här du bäst börjar med din trädgårdsbelysning. Entrén till huset och trädgården är det du prioriterar först. Här belyser jag en schersmin med vackra stammar. Jag har använt mark spotlight. (Scope 4,5W, 3000K).Lykkans_-Designtradgardar_tradgardsbelysningMyrtenklot belyses uppifrån, vackra skuggor faller ut över markstenarna.  (Scope 4,5W, 3000K). Långt ner i trädgården belyses en Gleditsia, med en större markspotlight. Big Scope har en räckvidd på 10 meter. (7W, 3000K). Ljusvolymen under trädet blir bredare med den större spotlighten. När man belyser ett objekt långt ut i trädgården, så stannar blicken där, istället för  att fara ut i ett svart tomrum. När vi ser trädet lång ner i trädgården upplever vi också en rumskänsla. En lång bokhäck avgränsar mot granne åt öster, med ett släpljus mot häcken så markeras trädgårdsrummet och rumskänslan blir mer tydlig. På andra sidan ser vi ett belyst prydnadsgräs och rummet är mer samlat. (Scope 4,5W, 3000K).

 

Lykkans-Designtradgardar_tradgardsbelysning-moonlight

Favotitplatsen, under det gamla vackert knotiga äppelträdet. Den vita trädgårdsgruppen har belysts uppifrån äppelträdet. Spännande skuggor i trädgårdsgruset. En markspotlight lyser upp genom klotet av järntråd och träffar de knotiga stammarna som får liv. Helt magiskt vackert. I förgrunden ser vi perenner med silvrigt bladverk, där ser vi ett vitt ljus, jag tycker om att blanda vitt ljus med det varmare, det ger dynamik och kontrast i trädgården. Bissettibambun till höger i bild har ett varmt ljus som är placerat mitt i busken, det uppstår en vacker ljusvolym, mellan bambuns stammar och bladverk. Här hade varit kul att prova ett vitare ljus på 4000K, då gröna bladväxter blir riktigt vackra och krispiga i vitt ljus. I bambun (Scope 4,5W, 3000K).Lykkans-tradgardsbelysning-pollare

Det är är riktigt fint. Här har jag använt en polare på ca 65 cm, den sprider ett fint ljus ca 2,5 meter runt om. Kan passa bra vid gångstråk och invid buskplanteringar, där man behöver ljus för att se vart man går. Ljuset markerar fint formen på den svängda ligusterhäcken och kullerstenen på marken framträder och får vackra skuggor. Prydnadsgräs och buskar blir vackra. Äppelträdet längre fram utmed den slingrande kullerstens gången har fått ljus bara på de yttersta långa grenarna över gången, det blir lite som en portal.

All belysning jag använt kommer från Inlite.

Mer att läsa och titta på om Katarinas vackra trädgård

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.