Silvermedalj till Lykkans Trädgård

Tack alla fantastiska medhjälpare och partners som har hjälpt mig att genomföra min idé till Malmö Garden Show 2014!140616_MGS_1Lykkans Dreamteam!

Stort Tack till er alla för fantastiskt växtmaterial och byggnadsmaterial!

Sten i Trädgården anläggningspartner

Flyinge Plantshop

Overdam planteskole i Danmark

Lackalänga trädgård

Tofta trädgård

Flisby AB Malmö

BR Karlssons fritidsmöbler AB Hishult

Nordic Surface

PoG Woody Bygghandel Sjöbo

Ludvigsdals trädgårdsentreprenad

Keramiker Pia Hellberg

Det är många som har visat intresse för Lykkans Trädgård, så här kommer som utlovat lite mer detaljer.

140616_MGS_10 Det här växttornet var det många som lät sig inspireras av. Det är användbart överallt i trädgården där man vill skapa rumslighet. Man får en vertikal yta som är ett måste när man vill ha den rumslighet som eftersträvas. Man får även ‘tak’ som förstärker rummet ytterligare. Det är viktigt att välja höjd utifrån övriga linjer/höjder som finns i trädgården, t.e.x taklinjer, fönsterpartier m.m. Jag rekommenderar ca 220-250cm. Vad som kan ‘växa’ på växttornet väljer du själv. Klängande växtlighet av alla de slag, eller varför inte välja något så kontrastfullt som en bambu eller ett stort prydnadsgräs. Med belysning i tornet nerifrån eller uppifrån, får du otroligt spännande skuggor du inte kan sluta titta på. 140616_MGS_9 Berberis på nytt sätt. Helmond Pillar är en spännande sort som växer i pelarform för att med tiden bli mer ‘trattformad’, färgen är otroligt vacker mot blå-lila växtlighet samt effektfull med orange och gula färger. Helmond Pillar är fin att samplantera i perennrabatter som en stomme, gärna fler som återkommer i rytmiskt mönster. Och glöm inte gräset, det är otroligt effektfullt och kontrastfullt när prydnadsgräsens vackra sirliga ax möter berberisens styva taggiga skott. 140616_MGS_8Tallar är vackra och värdefulla för trädgården. Pinus Wallichiana ‘Densa Hill’, blir ca 2-3 meter hög och konformad. De är gröna på vintern och ger trädgården ett vackert vintervärde. Samplantera gärna olika prydndsgräs och höga perenner med tallar. Här på bild är det krypflox som är en utmärkt marktäckare i soliga till halvskuggiga lägen, där jorden är något fuktig. 140616_MGS_7 Det vackra svartbruna markteglet kommer från Flisby AB i Malmö, även det röda gårdsgruset, som passar fint till teglet.140616_MGS_6 Det fina rostiga vattenkärlet kommer från Ludvigsdals trädgårdsentreprenad. Med vatten i trädgården får du ett välkomnande surr och djurliv, alla behöver vatten, fåglar, fjärilar, bin, igelkottar. För er som undrade så är det en rödbladig fläder, och man kan koka saft precis som med vanlig fläder, och saften blir rosa.140616_MGS_5 Ett av de bästa marktäckande gräsen är detta, Carex pilosa ‘Copenhagen Select’ från den världsberömda Overdam planteskole. Tack Poul för dessa! De är överlägsna på alla platser och klarar från sol till skugga samt konkurrens från träd eller annan växtlighet. Men denna exklusiva Carex får du vänta på, de börjar säljas till hösten.140616_MGS_4 Mer vatten, här en vacker skål från Keramiker Pia Hellberg. Placera gärna vatten på olika platser i trädgården där småfåglar kan bada i smyg . 140616_MGS_3   Många undrade vad detta var för växt, det är höstsilveraxet Actea simplex ‘Brunette’, som är otroligt snygg med tuvrör, Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ . De gröna grästuvorna som ni ser mitt i bilden är Sesleria automnalis, höstälväxing, riktigt fina ljust gröna tuvor på vår och sommar och till hösten kommer axen, de är ljuvliga i samplantering med många olika perenner och som här runt Berberis Helmond Pillar.140529_MSG2Ni som undrade över den gräsklädda hammocken, så är det så klart konstgräs. Och vad gör man inte för showen. Många älskar hammocken och den är själva sinnebilden från barndomens   oändligt långa och långsamma sommarlov, då tempot ännu inte skruvats upp som idag. I dag är hammocken på väg tillbaka i flera olika former. Kanske är det så att människor behöver återhämta sig från det stressiga samhälle som vi i dag lever i och ser då hammocken som en tillflyktsplats där de kan hämta lugn och ro…

Med gräs på hammocken vill jag även väcka lite uppmärksamhet mot vad som håller på att hända i våra städer idag. Städer förtätas, mer ytor täcks av hårda material, sten, asfalt m.m. Växtlighet får ge plats och städer får problem med dagvattensystem och översvämningsrisken ökar varje år. Växtlighet prövas på tak och väggar. Det pågår även en debatt där man diskuterar hur viktig gröna miljöer är för just återhämtning från stress, för att vi ska må bra behöver vi närhet till skog och gröna parker. Växtlighet både tar upp vatten och avger vatten och den gör oss lyckliga.140616_MGS_12Den fina hammocken kommer från BR Karlssons fritidsmöbler i Hishult. Svensktillverkad av fin svensk furu från Tärendö i Tornedalen. Konstgräs kommer från Nordic Surface

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.